Чай — один з найулюбленіших напоїв усіх часів і народів. Тому в даній статті ми б хотіли розповісти вам про найбільш цікаві факти про чай.
Перша згадка про чай була ще в 4 столітті нашої ери. На думку вчених пити його почали саме в Східній Азії. Застосовували його спочатку в якості лікарського зілля, заварюючи сушене листя з додаванням м'яти, цедри лимона і апельсина, імбиру і навіть цибулі. А ось традиційний метод заварювання напою з'явився лише за часів династії Мінг (в 14-17 столітті). Таким чином, вживання всіма улюбленого чаю почалося не більше 700 років тому.
З цим напоєм пов'язано багато цікавих фактів та історій. Наприклад, в стародавні часи чай вважали одним з компонентів еліксиру молодості і безсмертя. А в багатьох країнах Азії і Африки його настільки цінували, що сушене листя чаю служило навіть розмінною монетою. Великий китайський імператор Кієн Лонг створив цілу поему, присвячену напою, і наказав нею розписувати всі порцелянові чаші.
Слово "чай" прийшло до нас з китайської мови. І сталося це від напою, який стародавні китайці називали «Тей», «Тсе», «тоу», «чун», «Мінг» або «ча», що в перекладі означає «молодий листок».
Чай є найпопулярнішим напоєм в світі за статистикою.
Чай корисний для імунітету, так як містить в собі багато антиоксидантів.
Слово "чайові" було придумано не для того, щоб офіціант міг попити чаю. Раніше існували спеціальні чайні сади, в яких люди відпочивали, розслаблялися і пили чай. На кожному столику стояла спеціальна коробочка з написом TIPS (To Insure Prompt Service — «для забезпечення швидкого обслуговування»). Якщо кинути в цю коробку монетку, то гарячий чай приносили набагато швидше.
У 1904 році Томас Салліван випадково винайшов чайний пакетик. Спочатку він використовував тонкі шовкові мішечки чисто для зберігання чаю, так як це обходилося набагато дешевше залізних банок. Але коли один з клієнтів випадково впустив такий пакетик в воду, було виявлено, що виходить точно такий же чай. Після цього шовк замінили на ще більш дешеві матеріали.
У зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж у чорному.
Чорний і зелений чай отримують з однієї рослини — Camellia sinensis.
Незважаючи на те, що самою чаєпитною країною вважається Англія, там чай не вирощують. В основному чай вирощують в Індії, Шрі-Ланці (Цейлон), Китаї та Японії.
В Європі чай з'явився не раніше, ніж в 1584 році. Поширювати його почали посли, які привозили чай з Піднебесної.
У 16 столітті чай з'явився в Португалії, пізніше в Голландії, а в Англії їм почали насолоджуватися лише в 1664 році.
В Європі мода на чай дуже швидко поширилася. Причому вона стала настільки широкою, що доходило навіть до курйозних, якщо не сказати абсурдних, ситуацій. Так, наприклад, на одному з королівських прийомів був приготований ... салат з чайного листя.
Чай містить в собі невелику кількість фтору, тому він навіть корисний для зубів.
Чай найкраще заварювати в порцеляновій або іншій посуді і ні в якому разі не в металевій.
І, звичайно ж, основою такого напою повинна бути тільки якісна питна вода. Оформити доставку води від ТМ Червона Калина ви зможете просто на нашому сайті.