Каркаде — солодкувато-кислуватий на смак чайний напій яскраво-червоного кольору, приготований із сушених навколоцвіть квіток розелли (наукова назва рослини — Hibiscus sabdariffa).
Каркаде також називають «суданська мальва», суданська троянда, червона троянда, червоний щавель, окра, кенаф, троянда шарон, «мальва Венеції». Він є національним єгипетським напоєм. Гарячий чай п'ється як прохолоджуючий напій в спеку. Також вживається холодний каркаде з цукром, цей напій за смаком нагадує морс.
Гібіскус (Hibiscus sabdariffa) — однорічна трав'яниста рослина родини Мальвові, походить із Індії, вирощується в тропічних регіонах всього світу. В промислових масштабахГібіскус вирощується у Судані, Єгипті, Індії, Китаї, Шрі-Ланці, на острові Ява, Таїланді, Мексиці.
Усі його частини їстівні. Для приготування напою використовуються тільки темно-червоні пелюстки, чашечки і підчашшя, названі розанчиками.
В арабських країнах напій каркаде набув широкого застосування в медицині і вважається «ліками від усіх хвороб».
Речовини, які надають рослині червоний колір — антоціани, містять вітамін PP, вони зміцнюють стінки кровоносних судин, регулюють їх проникність. Помилково вважають, що гарячий чай підвищує артеріальний тиск, а холодний понижує, але це не так, тому що чай потрапляє в шлунок з однаковою температурою — температурою тіла. Відвар із гібіскуса містить антиоксиданти і має спазмолітичні, сечогінні, жарознижуючі властивості. Напій містить багато вітамінів і органічних кислот, зокрема лимонну, які сприяють покращенню загального стану організму.
При регулярному вживанні червоного чаю каркаде нормалізується робота нервової системи. Зникають дратівливість і відчуття тривоги. Чай з пелюсток Гібіскуса благотворно впливає на чіткість зору та знімає втому очей.
Сушені пелюстки суданської троянди широко застосовуються і в косметології. Настій допоможе позбутися від вугрів, набряків під очима і покращує стан шкіри.
Каркаде також ефективний в боротьбі із зайвими кілограмами тим, що виводить з організму зайву рідину. Фруктові кислоти, що входять до складу Гібікуса благотворно впливають на метаболізм і допомагають очистити кишечник. Крім цього, чай каркаде сприяє розщепленню жирів. Бажаючим схуднути рекомендують пити чай каркаде 3 тижні, потім зробити перерву на 7 днів і продовжити курс ще на тиждень. Навіть ті, хто просто стежать за вагою, можуть спокійно пити каркаде. Калорійність його невисока. У 100 грамах міститься:
- - Білки - 0.43 м
- - Жири - 0.65 гр.
- - Вуглеводи - 7.41 гр.
- - Цукор - 6.00 гр.
- - Харчові волокна, клітковина - 0.3 гр.
Також напій не заборонений у період вагітності. У ньому міститься колосальна кількість корисних елементів, необхідних для майбутніх мам і малюків. На ранніх термінах вагітності каркаде допоможе позбутися від нудоти завдяки кислуватому смаку. До того ж його споживання стане профілактикою авітамінозу, перепадів тиску, зміцнить кістки та судини. Вагітним рекомендується випивати 1 чашку каркаде перед сном або через 20-30 хвилин після прийому їжі.
У період лактації пити каркаде не рекомендується через ризик розвитку алергії у дитини. З цієї ж причини дітей до 1 року не варто пригощати цим напоєм.
Чай каркаде, безумовно, корисний, але має і протипоказання. Його надмірне вживання може призвести до неприємних наслідків. Лікарі рекомендують відмовитися від каркаде або пити його з обережністю людям, що страждають виразкою дванадцятипалої кишки, гастритом з підвищеною кислотністю і сечокам'яною хворобою.
Часте вживання каркаде може привести до пошкодження зубної емалі через підвищену кислотність. Після кожного чаювання потрібно споліскувати водою ротову порожнину, щоб не допустити пошкодження зубної емалі кислотами, які входять до складу.
Як будь-яка лікарська рослина, Гібікус може викликати алергію, тому людям, чутливим до компонентів чаю каркаде, напій протипоказаний і слід пити його з обережністю.
Щоб відчути незвичайний смак чаю каркаде в повній мірі потрібно дотримуватися кількох правил. Заварка повинна складатися з висушених пелюсток і бутонів Гібікуса, а не дрібного порошку в пакетах. Чашечки квітів повинні мати насичений рожево-бордовий колір. Необхідно звертати увагу на термін придатності та країну виробника чаю.
Якість води також має великий вплив на смак напою. Тому заварювати чай каркаде ми радимо на питній воді від ТМ "Червона Калина", внаслідок чого ви отримаєте джерело корисних речовин в одній чашці.