Яку воду краще пити - сиру або кип'ячену ?
Якщо сиру - то водопровідну чи бутильовану?
Якщо кип'ячену , то знову ж таки, яку воду і як кип'ятити ?
Спробуємо розібратися в цих питаннях.
Сира чи кип'ячена? Відносно цього питання більшість фахівців висловлюються однозначно - сира вода набагато корисніше для людського організму , оскільки містить різні мікроелементи у вигляді солей (кальцій , магній , мідь і т.д.) , необхідні для нормального функціонування людського організму. При кип'ятінні ж ці корисні солі здебільшого випадають в осад , який до всього іншого ще має неприємну особливість осідати на поверхні електричних чайників і металевого посуду . Тому , перша порада для вживають кип'ячену воду - при кип'ятінні вимикайте чайник при появі перших ознак закипання. При такому способі вода буде знезаражена , але в той же час зберегти більшу частину мінералів.
Природна некип'ячена вода за образним висловом "жива вода". Це її унікальна властивість пояснюється своєрідною структурою розташування молекул води , яка , потрапляючи в людський організм , робить різноманітне благотворну дію на його системи та органи , сприяє регенерації клітин , перешкоджає утворенню вільних радикалів , тим самим підтримуючи ефект " омолодження " . Навпаки , при кип'ятінні структура питної води змінюється , і вона перетворюється на "мертву воду " , яка ніяким благотворним дією на організм вже не володіє.
Крім того , якщо ви кип'ятите воду з під крана , то що містяться в ній сполуки хлору , яким дезінфікує воду в більшості регіонів , під впливом високої температури здатні видозмінюватися в токсичні для організму речовини, що викликають розвиток сечокам'яної хвороби і злоякісних новоутворень. Крім того , навіть якщо в цій воді немає хлору , що змінилася під впливом кип'ятіння структура води стає сприятливим середовищем для розмноження хвороботворних бактерій менш , ніж через добу. Виходячи з цього , друга порада з вживання кип'яченої води - пийте тільки свежевскіпяченую воду , ту , що залишиться - виливайте !
Виходячи з вищевикладеного , сформулюємо відповідь на перше поставлене питання:
Пити краще сиру воду , якщо є необхідність кип'ятіння (знезараження , приготування гарячих напоїв) , то по можливості не кип'ятити , а тільки доводити до кипіння і пити відразу ж , довго не зберігати.
Водопровідна вода.Відповідь для нашої країни тут буде практично однозначною - краще не пити , тільки якщо немає іншої альтернативи , при цьому намагатися або очищати її в домашніх умовах , користуючись фільтрами , яких зараз пропонується велика кількість , або хоча б відстоювати її протягом години або двох (за цей час сполуки хлору випадають в осад) . Правда , якщо водопровід у вашій місцевості старий і зношений , то крім іржі , яку легко помітити на око , у водопровідній воді можуть міститися і хвороботворні мікроорганізми і більш токсичні сполуки , позбутися яких простим відстоювання не вийде.
Тому пораду тут можна сформулювати наступним чином : пити водопровідну воду тільки в тому випадку , якщо впевнені в якості, якщо не впевнені , то або фільтруйте , або кип'ятіть.
Отже , залишається тільки підсумувати те , про що написано вище :
1 . Сира вода однозначно корисніше кип'яченою для пиття.
3 . Купуючи питну бутильовану воду , звертайте увагу на її категорію і виробника.
4 . За відсутності альтернативи водопровідній воді - використовуйте побутові фільтри , приготовляйте талу воду , відстоюйте або кип'ятіть її .
5 . При кип'ятінні не давайте воді кипіти , вимикайте чайник при перших ознаках скипання води.
Пийте чисту воду і будьте здорові!
+38 (067) 743-23-43, +38 (050) 801-41-31, +38 (0362) 43-23-43, +38 (098) 25-79-410, +38 (050) 25-78-239, +38 (067) 743-23-43
м. Рівне
+38 (067) 743-23-43
+38 (050) 801-41-31
+38 (0362) 43-23-43
м. Луцьк
+38 (098) 257-94-10
+38 (050) 257-82-39
+38 (0332) 20-13-30